En slipad Boulder Opal från Australien

Boulder Opal

Boulder Opal, Australien
Slipad Boulder Opal, Australien
Vad är Boulder Opal?

Boulder Opal är en variant av Opal från Australien där opalen sitter på en annan sten kallad "Ironstone" på engelska, en bergart med högt järninnehåll, bestånde av en eller flera oxider som hematit, limmonit och manganit. Denna sten lägger grunden för Boulder Opalen. I vissa fall (och beroende på slipning) ligger opalen som ett lager ovanpå järnstenen och i många fall har opalen trängt in i mindre sprickor och bildat magiskt fina mönster. Den ofta mörka järnhaltiga stenen Opalen sitter i hjälper färgen hos Opalen att bli desto starkare vilket gör Boulder Opalen till en eftertraktad typ av Opal. 

Rå Boulder OpalRå Boulder Opal

Var finns Boulder Opal?

Boulder Opal hittas endast i Australien, främst i Queensland. Kända fält med namn som Quilpie, Winton, Yowah och Koroit har försett hela världen med utsökt Boulder Opal sedan 1800-talet, men redan under de romerska imperiet finns det spännande berättelser om Opal.

Det finns en liknande variant i Mexiko som kallas Cantera Opal. Denna typ av Opal sitter i en Ryolitmatrix. Men ett tränat öga ser skillnaden på de två väldigt snabbt.

Vad betyder Opal?

Opal kommer från det grekiska order Opallios, som betyder "att se färgförändring". Det grekiska ordet är en modifiering av Upala, som betyder "ädelsten" på sanskrit.

Opalens egenskaper:

Opalen symboliserar renhet, hopp och oskulsfullhet. 

Opalen är som ett lugn för själen, färgspelet återspeglar den nästan kaotiska mixen av känslor vi bär som människor. Opalen sägs uppmuntra bäraren att visa världen sina rätta färger, att låta färgen komma fram i livet. 

 


Vad kostar en Boulder Opal?

När man pratar om pris och Boulder Opal blir det lite som att fråga hur långt ett snöre är. Det finns boulder Opaler som kostar 200:- och det finns Boulder Opaler som kostar 200.000:-. Som med andra stenar beror det mycket på färg (i Opalens fall kanske ännu mer), frånvaron av sprickor, storlek och även slipningen. Många fina (i mitt tycke) Boulder Opaler kostar strax under tusenlapper till några tusen. Sen finns det Boulder Opal med lite färg och mycket järnsten som kostar någon eller några få hundralappar. Och det finns Boulder Opal av extremt hög kvalitet som kan kosta upp till 40.000:- per ct (1ct = 0.2g). 

Här kan du se alla våra Opaler

Tillbaka till blogg